Baby krijgt vaccinaties

Je kan je kindje vanaf zijn geboorte laten inenten bij Kind en Gezin. Zo bescherm je hem tegen een aantal gevaarlijke kinderziektes. Hoe gaat dit precies in zijn werk? Welke vaccinaties krijgt je baby?

Wat is een vaccin?

Een vaccin is een inenting waarin kleine onderdelen van bacteriën of virussen zitten. Wanneer je een vaccinatie krijgt, reageert je lichaam op deze onderdelen. Het maakt bijvoorbeeld antistoffen aan, die je lichaam beschermen tegen ziekmakers. Zo maakt je lichaam kennis met een virus of bacterie, zonder er ziek van te worden. Wanneer je er later mee te maken krijgt, weet je lichaam hoe het erop moet reageren. De antistoffen vallen het virus of de bacterie dan gelijk aan. Dit maakt de kans heel klein dat je er ziek van wordt.

Sommige vaccinaties geven je baby genoeg bescherming voor zijn hele leven. Bij andere vaccinaties is het af en toe nodig om hem opnieuw in te laten enten. Zo blijft de hoeveelheid antistoffen in zijn lichaam hoog genoeg.

Deelname basisvaccinatieschema

De vaccinaties die je baby krijgt, zijn onderdeel van het basisvaccinatieprogramma. Deze krijg je bijna allemaal gratis aangeboden door de overheid. Wanneer je kindje ongeveer 4 weken oud is, krijg je kindje zijn eerste prikje.

Is vaccineren verplicht?

In Nederland is het laten vaccineren van je kindje niet verplicht. In veel andere landen is dit wel het geval voor een of meer vaccinaties. Zo is het bij ons in België verplicht om je kind te laten inenten tegen polio. In Frankrijk is de DTP-vaccinatie verplicht.

In België mag je verder als ouder zelf beslissen welke inentingen je baby krijgt. Wel is het verstandig om mee te doen aan het Basisvaccinatieschema. Je baby is dan beschermd tegen ernstige kinderziektes. Ook bescherm je hiermee anderen en help je mee aan het uitroeien van deze ziektes.

Vaccinaties bij Kind en Gezin

Kies je ervoor om mee te doen aan het Basisvaccinatieprogramma? Dan ontvangt je kindje de prikjes tijdens de consultaties bij Kind en Gezin.

De medewerker van Kind en Gezin legt je bij iedere vaccinatie uit wat er gaat gebeuren.

Hieronder staat een overzicht van de inentingen. Waar beschermen ze je kindje tegen en wanneer krijgt je baby de prikken als je het Basisvaccinatieprogramma volgt?

DKTP-vaccinatie

Wanneer je baby 2 maanden oud is, krijgt hij zijn eerste inenting. Hij krijgt dan niet één, maar twee prikken. Dit zijn de eerste van de serie DKTP- en de Hib-HepB-inentingen. Op hetzelfde moment krijgt je kindje de vaccinatie tegen de pneumokokkenziekte. Als je ervoor kiest om je kindje te laten vaccineren tegen het Rotavirus, krijgt hij ook zijn eerste dosis tijdens deze afspraak.

De DKTP-inenting wordt herhaald op de leeftijd van 3 maanden, 4 maanden en 14 maanden. Als je kind 6 jaar is, krijgt hij de prik nog een keer volledig. Als hij 14 jaar is, krijgt hij deze vaccinatie zonder polio erin.

De DKTP-inenting beschermt je kindje tegen:

Difterie

Difterie is een ernstige en besmettelijke ziekte die verschillende organen kan beschadigen. Het kan verstikkingsgevaar veroorzaken en het hart en het zenuwstelsel beschadigen. Bij ernstig ziek zijn kunnen de gevolgen van difterie zelfs leiden tot overlijden. Gelukkig is de kans op besmetting met difterie na inenten bijna nul.

Kinkhoest

Kinkhoest is een erg besmettelijke luchtweginfectie. Deze ziekte is vooral gevaarlijk voor baby’s die nog niet (helemaal) gevaccineerd zijn. Gelukkig kan je jezelf al tijdens je zwangerschap laten vaccineren met de 22-wekenprik. Hierdoor maakt je pasgeboren baby gebruik van jouw antistoffen. Hij is dan vanaf dag 1 beschermd tegen kinkhoest.

Tetanus

Tetanus is een ernstige, besmettelijke ziekte die kan zorgen voor verkramping van de kaakspieren en soms het hele lichaam. Door de verkrampingen kunnen slikklachten en ademhalingsproblemen ontstaan. Ook kunnen botbreuken, een hoge bloeddruk en hartritmestoornissen ontstaan. Zonder behandeling is tetanus dodelijk.

Polio

Polio is ook wel bekend als kinderverlamming. Het is een virusinfectie die kan doordringen in het zenuwstelsel. Wanneer dit gebeurt, kan dit leiden tot ernstige verlamming, hersenvliesontsteking en zelfs overlijden. Mensen die het overleven kunnen blijvende verlammingen eraan overhouden.

Hib-HepB-vaccinatie

Als je baby 2 maanden oud is, krijgt hij zijn eerste Hib-HepB vaccinatie. De Hib-HepB vaccinatie wordt herhaald bij de leeftijd van 12 weken, 16 weken en 15 maanden. Deze vaccinatie beschermt je kindje tegen:

Hepatitis B

Hepatitis B is een ontstekingsziekte van de lever. Het ontstaat door besmetting met het hepatitis B-virus. Deze ontsteking kan ervoor zorgen dat de lever minder goed werkt. Hepatitis kan overgaan in een blijvende ontsteking, dit noem je chronisch. Een chronische hepatitis geeft een hoger risico op leverkanker.

Hib-infectie

De Hib-ziekte ontstaat door besmetting met de Hib-bacterie. Meestal geeft dit klachten van verkoudheid of een bijholteontsteking. Maar soms kan de bacterie in de bloedbaan of het zenuwstelsel terechtkomen. Dit kan dit leiden tot een hersenvliesontsteking, longontsteking, gewrichtsontsteking en strotklepontsteking. Dan kan de ziekte dodelijk aflopen.

Pneumokokkenvaccinatie

Als je baby 2 maanden oud is, krijgt hij een vaccinatie die beschermt tegen tien soorten pneumokokken. Dit zijn bacteriën. Besmetting met pneumokokken kan levensbedreigende gevolgen hebben, zoals hersenvliesontsteking, bloedvergiftiging en ernstige longontsteking.

Vaak wordt deze prik tegelijk gegeven met de DKTP- en Hib-vaccinatie. Bij 4 maanden en 1 jaar krijgt je baby de pneumokokken-vaccinatie opnieuw.

BMR-vaccinatie

Wanneer je kindje 12 maanden oud is, krijgt hij zijn eerste BMR-inenting. Wanneer je kind 9 jaar oud is, wordt de BMR-inenting herhaald. De BMR-vaccinatie beschermt je kind tegen de volgende ziektes:

Bof

De bof is een ziekte waarbij de speekselklieren onder het oor ontstoken raken. Het wordt veroorzaakt door het bofvirus. In heel zeldzame gevallen kan dit virus leiden tot hersenvliesontsteking. Ook kan het blijvende doofheid als gevolg hebben.

Mazelen

Mazelen is een heel besmettelijke ziekte waarbij je last krijgt van verkoudheid, hoge koorts en huiduitslag. Mazelen kan ook voor ernstige gezondheidsproblemen zorgen, zoals oorontsteking, bronchitis, longontsteking en hersenontsteking.

Rodehond

Rodehond is een besmettelijke ziekte waarbij griepachtige klachten en rode huiduitslag ontstaan. Soms kan het zorgen voor een tekort aan bloedplaatjes, hersenontsteking of gewrichtsontsteking. Rodehond is vooral gevaarlijk voor ongeboren kinderen. Als je als zwangere vrouw rodehond krijgt, kan dit een miskraam of ernstige aangeboren afwijkingen bij je baby veroorzaken.

Meningokokken C-vaccinatie

Als je kindje 15 maanden oud is, krijgt hij een inenting tegen meningokokken A, C, W en Y. Deze infecties zijn heel gevaarlijk. Ze kunnen hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken.

Vaccinatieschema baby

Hieronder zie je een overzicht van de vaccinaties die je kind krijgt.

Leeftijd Vaccinatie
2 maanden DKTP-Hib-HepB-vaccinatie en pneumokokken-vaccinatie + een vaccin tegen het rotavirus
3 maanden DKTP-Hib-HepB-vaccinatie + een vaccin tegen het rotavirus
4 maanden DKTP-Hib-HepB-vaccinatie en pneumokokken-vaccinatie + een vaccin tegen het rotavirus
12 maanden Pneumokokken-vaccinatie en BMR-vaccinatie
15 maanden DKTP-Hib-HepB-vaccinatie en MenACWY-vaccinatie
6 jaar DKTP-vaccinatie
9 jaar BMR-vaccinatie
12/13 jaar HPV-vaccinatie (inenting tegen het Humaan Papillomavirus om de kans op baarmoederhalskanker te verkleinen)
14 jaar DTK-vaccinatie
Basisvaccinatieschema

Bijwerkingen van de vaccinaties

Kort na de inenting kan je kindje last krijgen van lichte bijwerkingen. Een uitzondering hierop is de BMR-vaccinatie. Hierbij beginnen de bijwerkingen na 5 tot 21 dagen.

De arts bij Kind en Gezin informeert je over de mogelijke bijwerkingen van de inenting of vaccinatie. Je kindje kan last krijgen van de volgende klachten:

  • De plek van de inenting kan pijnlijk aanvoelen.
  • Mogelijk ontstaat er een zwelling op de gevaccineerde arm.
  • Ook kan je baby na de vaccinatie een beetje huilerig, hangerig en slaperig zijn.
  • Je baby kan de vaccinatie koorts hebben, wat meestal geen kwaad kan.

Wanneer ingrijpen bij bijwerkingen?

Meestal kunnen bijwerkingen na vaccinaties geen kwaad. Ernstige bijwerkingen zoals een allergische reactie komen bijna nooit voor. Heeft je kindje last van een bijwerking? Dan gaat dit in de meeste gevallen binnen een paar dagen vanzelf over. In de volgende situaties is het wel belangrijk om je huisarts te bellen:

  • Je baby heeft een temperatuur van 40 graden of hoger.
  • Hij krijgt last van stuipen.
  • Je kindje krijgt heftige of onverwachte klachten.
  • De bijwerkingen houden langer dan twee dagen aan.

Is de lichamelijke reactie van je baby op de vaccinatie anders dan de ‘gewone’ bijwerkingen? Dan is het goed om dit bij het volgende bezoek aan Kind en Gezin te melden. De arts of verpleegkundige kan bijwerkingen melden.

Bezwaren tegen vaccinaties

De meeste mensen (90 tot 95 procent) laten hun kind inenten. Toch zijn er ook ouders die ervoor kiezen om hun baby maar voor een deel of helemaal niet te laten vaccineren. Bijvoorbeeld omdat ze religieuze bezwaren hebben. Of omdat ze vooral de (mogelijke) nadelen van vaccinaties zien.

De vaccinaties uit het basisvaccinatieschema zijn uitgebreid onderzocht en getest. Daarom kan je ervan uitgaan dat ze veilig zijn. Informatie zoeken over de veiligheid van vaccinaties is natuurlijk goed. Maar het is ook goed om te beseffen dat niet alle informatie die je op internet tegenkomt over vaccinaties klopt. Heb je vragen over het basisvaccinatieschema of twijfel je over de veiligheid? Vraag dan een arts of verpleegkundige om advies en laat je goed informeren door deze deskundige.

Als je meer wil weten over dit onderwerp, kan je ons achtergrondartikel over vaccineren lezen. Hierin stellen we acht belangrijke vragen aan experts.

Tips bij vaccinatie baby

Een vaccinatie bij je baby kan best een spannend moment zijn. Deze tips kunnen helpen om het goed te laten gaan.

  • Zorg voor ontspanning en afleiding. Als jij ontspannen bent, is de kans groot dat je kindje dat ook is. Neem zijn favoriete speeltje of knuffel mee, zodat je hem kan afleiden.
  • Bedenk dat het zo voorbij is. Wanneer je baby na de vaccinatie moet huilen, kan dit vervelend voor jou zijn. Maar bedenk dat de pijn zo voorbij is. Troost je kindje en kalmeer hem met je stem. Dan zal je zien dat het huilen snel over is.
  • Doe rustig aan na de inenting. Plan de dag van de inenting(en) geen andere activiteiten, maar blijf samen lekker een dag thuis. Zo kan je kindje rustig bijkomen.
  • Houd koorts in de gaten. Heeft je kindje koorts na een vaccinatie? Kleed hem dan luchtig en let erop dat hij genoeg drinkt. Zorg dat hij genoeg rust krijgt en bel de huisarts als zijn koorts boven de 40 graden stijgt.
  • Geef zo nodig paracetamol. Bij weinig klachten hoef je je kindje geen paracetamol te geven. Maar voelt je kindje zich erg vervelend na de inenting? Dan kan je dit wel doen. Lees eerst de bijsluiter.
  • Geef van tevoren geen paracetamol. Je kan beter geen paracetamol geven vóór de vaccinatie. De inenting werkt dan minder goed. Paracetamol heeft namelijk een negatieve invloed op het immuunsysteem.
  • Stel vaccineren zo nodig uit. Heeft je kind meer dan 38,5 graden koorts? Dan moet de vaccinatie soms uitgesteld worden. Vraag Kind en Gezin of de prik door kan gaan.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app