Zwangere vrouw maakt geboortelijst

Een belangrijke taak op de to-do lijst van toekomstige ouders is de geboortelijst. Bijna elke aanstaande ouder in België kent het idee van zo’n babylijst. Een handig hulpmiddel om ervoor te zorgen dat je spullen krijg die je echt nodig hebt. Maar hoe werkt het precies en wat zet je op de lijst?

Wat is een geboortelijst?

Een geboortelijst is een lijst met artikelen die je nodig hebt voor je baby na de geboorte. Je stelt deze lijst zelf samen en kan al je favoriete artikelen erop zetten. Na de geboorte van je baby deel je de lijst met familie en vrienden, zodat zij je een kraamcadeau kunnen geven waar je echt wat aan hebt. Ze kunnen dit dan afvinken van de lijst. Zo is voor anderen duidelijk wat er nog nodig is.

Tegelijk is de geboortelijst net als de babyuitzetlijst een soort checklist. Het helpt je onthouden welke artikelen je zeker niet mag vergeten.

Online geboortelijsten

De meeste geboortelijsten staan tegenwoordig online. Er zijn veel aanbieder hiervoor op internet te vinden. Ook als je naar een winkel toe gaat om je geboortelijst vast te leggen, kan je hier online bij. Er is wel een verschil. Als je je lijst helemaal online vastlegt, heb je geen medewerker die alle artikelen met je bekijkt. Dit gebeurt bij een lijst die je in de winkel vastlegt wel.

Als je online je babylijst vastlegt, bestaat er vaak wel een handige checklist van de (online) winkel. Die kan je gebruiken om zeker te zijn dat je niets vergeet. Je kan ook altijd gebruik maken van onze handige babyuitzetlijst. Daar staat alles op wat je nodig hebt.

Hoe werkt het?

Een geboortelijst maken is meestal heel makkelijk. Je legt deze vast in een winkel of online. Hoe het precies werkt verschilt een beetje per aanbieder, maar meestal doorloop je de volgende stappen.

1. Zoek een plek die bij jullie past
Bij het maken van je geboortelijst is het belangrijk om te kiezen voor een plek die bij jullie past. Kies bijvoorbeeld voor jullie favoriete babywinkel . Kan je niet kiezen tussen alle verschillende winkels of wil je alles op één plek houden? Dan kan je kiezen voor een online geboortelijst, bijvoorbeeld bij Pakske. Hier heb je alle vrijheid en kan je gemakkelijk prijzen vergelijken.
2. Maak een afspraak
Als je kiest voor een babylijst bij een winkel, start je de lijst samen met een medewerker van de winkel. Hiervoor moet je meestal een afspraak maken. Als je je lijst helemaal online samenstelt, kan je dit natuurlijk vanuit je luie zetel doen.
3. Beheer je geboortelijst
Wanneer je lijst is gemaakt, kun je deze vaak online bekijken. Je kan bij de meeste winkels ook nog dingen toevoegen of verwijderen van je lijst.
4. Geboortelijst delen
Je hoeft in de meeste winkels niet te wachten tot je baby is geboren. Zodra je lijst af is, kan je de lijst delen met vrienden en familie. Veel koppels kiezen ervoor om een link naar de lijst op het geboortekaartje te zetten. Maar misschien willen opa en oma wel alvast iets leuks uitkiezen voor hun aanstaande kleinkind.
5. Artikelen ophalen/laten leveren
Je kan de artikelen die zijn gekocht ophalen in de winkel. Meestal kan de gever ook kiezen om het pakje zelf op te halen. Ze kunnen het dan meenemen als ze op babybezoek komen. Veel winkels geven ook de mogelijkheid om de aangekochte cadeaus te laten leveren.

Wat zet je op de geboortelijst?

Waarschijnlijk heb je voor jezelf al een lijstje met spullen die je graag wil hebben voor je baby. De winkel waar je je lijst gaat leggen, heeft vaak ook een handig overzicht. Je kan denken aan grote producten, zoals een bedje, een autostoel of een eetstoel. Maar ook kleinere artikelen zoals tetradoeken en kleertjes zijn vaak op een geboortelijst te vinden.

Aankoopverplichting

Het is goed om te weten dat sommige winkels een aankoopverplichting hebben. Dit betekent dat (een deel van) de producten op je lijst sowieso moeten worden gekocht. Als de artikelen waarvoor een aankoopverplichting geldt niet zijn gekocht, moet je die alsnog zelf betalen. Goed om niet al te groots te denken dus.

Hoeveel zet je op de lijst?

Je wil niet te veel producten op je lijst zetten. Zeker niet als je een aankoopverplichting hebt. Maar hoeveel artikelen zet je er dan op?

Er is een richtlijn die je kan gebruiken voor het aantal cadeaus op de geboortelijst: Deel het aantal geboortekaartjes dat je uitstuurt door 3. Ongeveer eenderde van de mensen die een geboortekaartje ontvangt, koopt namelijk een cadeau van de lijst.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Tips bij het maken van de geboortelijst

Wil je zeker weten dat je lijst een groot succes wordt? Dan is het goed om een paar dingen in je achterhoofd te houden. De tips hieronder kunnen je helpen.

  • Bedenk of een tweedehands geboortelijst iets voor je is
    Ga je liever voor een tweedehands geboortelijst? Je hebt hierbij ook de keuze tussen een online lijst of een lijst bij een winkel. Online kan je bijvoorbeeld terecht bij Mic Mac Minuscule. Sommige tweedehands kinderwinkels werken ook met geboortelijsten. Je kan dus ook op zoek gaan in de buurt!
  • Houd onze baby uitzetlijst bij de hand
    Als je begint met het kiezen van producten is het handig om alvast een checklist klaar te hebben. Zo voorkom je dat je dingen vergeet op je geboortelijst. Onze handige baby uitzetlijst kan je hiervoor perfect gebruiken
  • Kijk goed wat je vanaf de geboorte nodig hebt
    Sommige dingen heb je vanaf dag 1 met je baby nodig. Denk bijvoorbeeld aan luiers, tetradoeken, kleertjes in de kleinste maat en alles voor de verzorging van je baby. Andere dingen, zoals kleren in grotere maten en speelgoed, heb je niet meteen nodig. Je kan prima op je lijst voorkeur geven aan de dingen die je meteen nodig hebt. Zo weten vrienden en familie meteen wat jullie écht graag snel in huis hebben en wat nog even kan wachten.
  • Maak onderscheid tussen wat je wil en wat je nodig hebt
    Breng op je lijst verschil aan tussen dingen die je echt nodig hebt, en dingen die je gewoon graag wil. Luiers heb je nodig. Een mooi tapijt voor de babykamer? Dat is niet echt nodig. Maar wel leuk natuurlijk, dus zet het er zeker op als je dat heel graag wil.
  • Kijk vooruit
    Hoe mooi je geboortelijst ook is samengesteld, je krijgt toch altijd nog dingen die je niet per se hebt gevraagd hebt op je lijst. Soms krijg je ook dingen die je niet nodig hebt. Denk daarbij aan kleren, speelgoed en andere kleine dingetjes. Hou daar rekening mee met het maken van de lijst en denk ook op de langere termijn. Zet een paar aankopen op de lijst voor een latere periode zoals een meegroeistoel, voorleesboeken of bijvoorbeeld een autostoel.
  • Een groot en klein budget
    Zet dingen op je lijst in verschillende prijscategorieën. Zo kan iedereen iets geven wat past binnen hun portemonnee. Het is ook altijd een goed idee om bijvoorbeeld cadeaubonnen op je lijst te zetten. Je kan die dan samenleggen voor een grotere aankoop.
  • Zet niet teveel kleren op je lijst
    Van te voren weet je niet zeker zijn hoe groot je baby na de geboorte is. Sommige baby’s passen nooit in maat 50, anderen blijven daar twee maanden in. Het ene kind groeit nu eenmaal sneller dan het andere. Je weet daarom tijdens je zwangerschap nog niet zo goed welke babymaten je nodig gaat hebben. Een kleine voorraad kledingstukken in de kleinste maten kan geen kwaad natuurlijk.
  • Houd rekening met seizoenen
    Houd ook rekening met de seizoenen. Je wil je baby geen schattig berenpakje in de zomer aandoen. Een prachtig zwempakje in hartje winter is ook minder handig.
  • Zet je lijst op het geboortekaartje
    Als je kleine eenmaal geboren is, wil je niet aan iedereen apart sturen waar de geboortelijst te vinden is. Daarom is het handig om de link van de geboortelijst op het geboortekaartje zetten. Makkelijk voor iedereen!