Zwangere vrouw krijgt 20-wekenecho

Tijdens de 20-wekenecho wordt er gekeken of je baby lichamelijke afwijkingen heeft. Ook wordt onderzocht hoe je kindje zich ontwikkelt.

Wat is de 20-wekenecho?

De 20-wekenecho is een medisch onderzoek tijdens je zwangerschap. Tijdens dit onderzoek wordt met een echo via je buik gekeken naar de gezondheid en ontwikkeling van je baby. Er wordt gekeken of je baby goed groeit, of hij voldoende vruchtwater heeft en of de placenta er goed uitziet.

Ook wordt je baby onderzocht op lichamelijke afwijkingen. De volgende afwijkingen kunnen op de 20-wekenecho worden gezien:

  • Open rug
  • Open schedel
  • Schisis
  • Waterhoofd
  • Afwijkingen aan verschillende organen, zoals de hersenen, nieren, blaas, het hart en het maagdarmstelsel
  • Afwijkingen aan de botten, de buikwand, het middenrif of de armen en benen

Hoe werkt de 20-wekenecho?

De 20-wekenecho is een uitwendig onderzoek dat door de gynaecoloog wordt uitgevoerd. Er wordt hierbij een echo gemaakt via je blote buik. Meestal kan je direct meekijken op een scherm. De gynaecoloog zal vertellen wat je ziet.

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten en is niet schadelijk voor jou of je baby. Als je een tweeling of meerling verwacht, wordt iedere baby afzonderlijk bekeken. De echo duurt dan wat langer.

Het is prettig om iemand mee te nemen naar de 20-wekenecho. Mocht de uitslag niet goed zijn, dan heb je een vertrouwd iemand die jou kan steunen.

Wanneer 20-wekenecho?

De 20-wekenecho vindt plaats tussen week 18 en week 21 van je zwangerschap. De meeste echo’s worden in week 19 gepland.

Uitslag van de 20-wekenecho

Direct na het onderzoek krijg je de uitslag. Het grootste deel van de zwangere vrouwen (95%) krijgt een positieve uitslag. Er is dan geen afwijking gevonden.

Bij 5% van de gevallen is de uitslag van de 20-wekenecho minder goed tot negatief. Je kan de volgende uitslagen krijgen:

  • Baby ligt er niet goed voor/overgewicht. In dit geval kan de gynaecoloog je baby niet goed zien. Hierdoor kunnen eventuele afwijkingen en de groei niet goed beoordeeld worden. Als jij overgewicht hebt, is het soms ook lastiger om je baby te zien. Dit betekent niét dat er iets mis is met je baby. Je wordt gevraagd om een andere keer terug te komen voor een tweede echo.
  • Afwijking die overgaat. De gynaecoloog heeft een kleine afwijking gezien. Deze afwijking gaat vanzelf weer over en heeft waarschijnlijk geen gevolgen voor de ontwikkeling van je baby. Wel krijg je nog een extra echo om te controleren of de afwijking weg is of vermindert.
  • Mogelijke afwijking. Het is niet altijd goed te zien of iets wel of geen afwijking is. Je krijgt bij deze uitslag een extra echo of wordt doorverwezen voor een vervolgonderzoek.
  • Afwijking gevonden. Als er een afwijking gevonden wordt, word je doorverwezen voor vervolgonderzoek. Je kan zelf bepalen of je dit wel of niet wil doen.

Vervolgonderzoek

Als er bij de 20-wekenecho een afwijking wordt gevonden, kan je vervolgonderzoek laten doen. Je verloskundige zal je dan doorverwijzen naar het ziekenhuis voor een geavanceerd ultrageluid onderzoek (GUO). Een GUO is een uitgebreider onderzoek dan de normale 20-wekenecho. Er wordt dan extra goed gekeken naar de afwijking waarop je baby een verhoogd risico heeft.

Soms krijg je als vervolgonderzoek een vruchtwaterpunctie of wordt er bloed afgenomen. Deze komen minder vaak voor.

Betrouwbaarheid 20-wekenecho

Een 20-wekenecho is niet 100% betrouwbaar. Er is een kans dat de uitslag bij de 20-wekenecho positief is, maar dat je baby toch een afwijking heeft bij de geboorte. Hoe groot deze kans is, hangt af van het type en de grootte van de afwijking. Hoe kleiner de afwijking, hoe groter de kans dat de gynaecoloog de afwijking niet ziet.

Andersom kan ook voorkomen. De gynaecoloog kan vermoeden dat er een afwijking is, die er na de geboorte niet blijkt te zijn.

Daarnaast zijn niet alle soorten afwijkingen zichtbaar op de echo. Zo zijn er afwijkingen die pas later in de zwangerschap zichtbaar worden of die helemaal niet met een echo kunnen worden vastgesteld, zoals geestelijke stoornissen.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Wordt de 20-wekenecho vergoed door je zorgverzekering?

De 20-wekenecho wordt terugbetaald door je zorgverzekering.