27 weken zwanger

Je baby steeds wat sterker, jij steeds vaker wakker

In week 27 van je zwangerschap is je baby zo groot als een bloemkool
baby bij 27 weken zwanger
buik bij 27 weken zwanger
Zo groot als
een bloemkool
36,8 cm
Jouw
lichaam

Deze week

  • Trainingskamp voor de longen

    Je baby kan nu ademen. De longen moeten dit wel nog flink oefenen en gebruiken hiervoor het vruchtwater.

  • Nachtbraker

    Je buik zit in de weg, je moet plassen, er spoken allerlei gedachtes door je hoofd… Grote kans dat je vaak wakker ligt.

  • Harde buiken

    Voel jij je buik weleens strak aanspannen? Deze harde buiken bereiden je lichaam alvast voor op de bevalling.

In week 27 van je zwangerschap is je baby zo groot als een bloemkool

Je baby is zo groot als een

Bloemkool

920

gram

36,8

centimeter

Je baby bij 27 weken zwanger

Je baby is nog steeds erg klein. De komende weken gaat de lengtegroei rustig door. Maar het gewicht groeit nog veel harder. Tot de geboorte zal je baby in lengte niet meer verdubbelen. Wel wordt je kleine nog drie tot vier keer zwaarder dan nu. Van buiten ziet je foetus er bij 27 weken zwangerschap al behoorlijk ‘af’ uit. Maar van binnen gebeurt nog heel veel. Zo blijven de longen en hersenen zich ontwikkelen. Met het in- en uitademen van kleine hoeveelheden vruchtwater stoomt je foetus de longen klaar voor de buitenwereld.

Nog even en de ogen van je baby gaan open. Je kleine kan dan niet alleen knipperen, maar ook met de wimpers wapperen. Deze zijn nu namelijk helemaal af. Ook het gezichtsvermogen blijft zich ontwikkelen, net als de miljarden hersencellen. Ondertussen worden de spieren en botten steeds sterker. Hieromheen komt extra vet te zitten. Dit houdt je kindje straks buiten de baarmoeder lekker warm.

Jij bij 27 weken zwangerschap

Met het groeien van je buik wordt lekker slapen een steeds grotere uitdaging. Je hoopte nog lekker van je nachtrust te kunnen genieten tot de geboorte van je baby, maar de waarheid is anders. Op zich niet zo gek als je bedenkt wat je allemaal wakker kan houden! Je ligt minder prettig door je enorme buik, je leven verandert straks compleet en je hebt genoeg om over te piekeren. En dan zijn er nog de vreemde dromen, nachtelijke toiletbezoekjes en een waslijst aan kwaaltjes die het slapen moeilijk maken.

Ook al ben je moe, probeer overdag toch genoeg te bewegen. Zorg voor voldoende frisse lucht en drink niet te veel vlak voordat je naar bed gaat. Dan heb je misschien een betere nachtrust. Trakteer jezelf ook gerust op een middagdutje, als dat kan. Ontdek meer tips voor een goede nachtrust >>

Heb jij al eens een harde buik gehad? Door het samentrekken van je baarmoeder kan je last krijgen van harde buiken. Deze oefenweeën bereiden je voor op de echte weeën en de bevalling. Je kan ze al hebben vanaf de 6e week van je zwangerschap. Alleen kon je ze toen nog niet voelen. Hoe verder je in je zwangerschap komt, hoe vaker harde buiken voorkomen. En hoe heftiger ze kunnen zijn. Heb je hier geen last van? Dan hoef je je geen zorgen te maken. Het betekent niet dat er iets mis is. Heb je heel veel harde buiken? Dan is dat vaak een teken dat je het wat rustiger aan moet doen. Laat dit ook aan je gynaecoloog of vroedvrouw weten.

Je buik bij 27 weken zwanger

Benieuwd hoe de buik van andere zwangere vrouwen groeit? Bekijk verschillende buiken bij 27 weken zwanger >>

buik 27 weken zwanger
27 weken zwanger buik
27 weken zwangere buik

Luister de podcast

27 weken zwanger

Jij als partner bij 27 weken zwanger

Als partner heb je na de geboorte recht op geboorteverlof. In totaal gaat het om 20 werkdagen. Je mag deze opnemen in een aangesloten periode, maar je kunt ook kiezen om dit verlof in losse dagen op te nemen. De 20 dagen moet je opnemen binnen de 4 maanden na de geboorte. Stel je werkgever alvast op de hoogte van je plannen. Het kan handig zijn voor je werkgever om te weten of er vervanging moet worden voorzien.

To do

  • Denk na over het geboortekaartje. Nu is een goed moment om deze zoektocht te beginnen. Ga je een geboortekaartje online bestellen of ga je zelf creatief aan de slag?
  • Probeer eens contact te maken met je baby. Je kan dit doen door ontspannen te gaan liggen en over je buik te wrijven. Grote kans dat je baby naar je hand toe beweegt.
  • Haal de kinkhoestvaccinatie als je dit nog niet hebt gedaan. Hiermee bescherm je je baby vanaf dag één tegen kinkhoest.
  • Het lijkt nog vroeg, maar begin alvast met een geboorteplan. Fijn om dit op papier te hebben staan.
  • Maak een overzicht van de babyspullen die je nog nodig hebt. De baby uitzetlijst is een handig hulpmiddel hierbij.

Zwanger zijn is...

Eindeloos de kleertjes van je baby ordenen

Quiz

Tot wanneer mag je zwanger autorijden?

Volgende week

28 weken zwanger

Met open ogen het laatste trimester in

28 weken zwanger
28