Ouderschapsverlof: wat zijn je rechten rondom dit verlof?
Ouderschapsverlof is een wettelijke regeling waarvan je gebruik kan maken als je kinderen hebt onder de 12 jaar. Je krijgt hiervoor een vergoeding. Dit verlof geeft je de kans om meer tijd met je gezin door te brengen. Wat houdt ouderschapsverlof precies in en waarop heb je recht?
Wat is ouderschapsverlof?
Ouderschapsverlof is een vorm van thematisch verlof. Dat is een verlof dat wettelijk is vastgelegd om een bepaalde periode van je loopbaan minder of niet te werken.
Beide ouders hebben recht op ouderschapsverlof. Het verlof kan je op verschillende manieren opnemen:
- 4 maanden volledig
- 8 maanden halftijds
- 20 maanden 1/5e
- 40maanden 1/10e
In het laatste geval heb je wel akkoord nodig van je werkgever. Je mag de mogelijkheden ook afwisselen.
Je kunt het verlof ook nog flexibeler opnemen, namelijk in weken. Ook hiervoor heb je toestemming nodig van je werkgever.
Wanneer kan je ouderschapsverlof opnemen
Je kunt ouderschapsverlof opnemen voor elk kind van wie je biologische ouder, erkende ouder of adoptieouder bent. Het ouderschapsverlof moet uiterlijk ingaan voordat je kind 12 is.
Poll
Neem jij ouderschapsverlof op?
Ouderschapsverlof rondom de bevalling
Geboorteverlof voor partners
Je partner heeft na de bevalling ook recht op geboorteverlof. Dit is 20 werkdagen, op te nemen in de eerste 4 maanden na de bevalling.
Rechten tijdens ouderschapsverlof
Tijdens het ouderschapsverlof blijft je bestaande arbeidsovereenkomst gewoon geldig. Je werkgever mag het verlof ook niet weigeren. Wat hij of zij wel kan doen, is het met maximaal 6 maanden uitstellen. Hiervoor moet hij of zij wel een goede reden hebben.
Je kan niet ontslagen worden omdat je ouderschapsverlof opneemt. Vanaf de datum van je verlofaanvraag tot drie maanden na het einde van dat verlof ben je beschermd tegen ontslag.
Ouderschapsverlof opnemen of niet?
Het ouderschapsverlof is een ingewikkelde regeling die wat uitzoek- en denkwerk vraagt. Hoeveel uur wil je opnemen, over welke periode en wat heeft dit voor gevolgen voor je loon? Dit zijn belangrijke vragen die je jezelf van tevoren moet stellen. Zodra je het verlof hebt opgenomen, kan je dit namelijk alleen wijzigen met toestemming van je werkgever.
De ouderschapsverlofregeling heeft een heel groot voordeel: de mogelijkheid om meer tijd door te brengen met je kind. Het is dan ook zeker de moeite waard om je even goed in het onderwerp te verdiepen. Bespreek met een medewerker van de afdeling HR welke regels er voor jouw situatie gelden en waar je recht op hebt.